Iš vidaus. Parodos atidarymo MOratonas

2024 10 12
10:00 - 22:00
PIRKTI BILIETĄ

Spalio 12 d. atveriame naują didžiąją parodą „Iš vidaus“. Susipažink su MOratono programa ir susitikime!

Renginio vizualas | Parodos atidarymas | Iš vidaus | MO muziejus

Spalio 12 d. atidarome naują didžiąją parodą „Iš vidaus“. Joje ne tik pasiūlysime žvilgsnį į Lietuvos modernų bei šiuolaikinį meną – kviesime pažvelgti ir į save, atsiverti iš vidaus.

Parodoje mėginsime skirti laiko dialogui, patyrinėti savo emocijas, mintis ir išgyvenimus. O parodos atidarymo MOratone, kaip įprasta, leisimės nagrinėti gausybę dalykų, kurie su tuo susiję – nuo meno iki nerimo, laimės, vienišumo ar ašarų Instagramo storiuose. Pasidžiaugsim, paburnosim, su Nancie Naive pamatysim (ir pamėginsim kiaurai permatyti) užburiančią glamūro kaukę, dainuosim iš džiaugsmo su grupe „Garbanotas“ (nes mums „nereikia tavo liūdnų akių“!) ir kitaip žvalgysimės į savo bei kitų vidinius pasaulius.

Pasiruošę? Susipažinkim su programa!

MOratono renginiai nemokami, tereikia įsigyti tos dienos MO muziejaus bilietą.

LIVE transliacija

Tuos, kurie ne Vilniuje ar negali atvykti gyvai į MO, bet nori išgirsti MOratono pokalbius, kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją:

PROGRAMA

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

12:00–13:00 Ekskursija su kuratore Deima Žuklyte-Gasperaitiene | Didžioji salė | VIETŲ NEBĖRA

Parodoje „Iš vidaus“ pasitelkę menotyrą ir psichologiją skatiname apmąstyti daugialypį meno kūrinio poveikį. Į ilgą, įdomią ir įvairiapusę meno bei savo vidinių išgyvenimų refleksijos kelionę leistis daug smagiau su parodos kuratore. Deima Žuklytė-Gasperaitienė padės dėmesingai bei kryptingai susitikti su menu, pažinti parodos kūrinius bei svarbiausias idėjas. Galbūt tai priartins ir prie savęs pažinimo?

Vietų skaičius ekskursijoje ribotas, tad kviečiame registruotis iš anksto. Jei ekskursijoje dalyvausi ne vienas, atskirai registruoki visus atvyksiančius.

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

13:00–13:30 Susitikimas su menininke Elena Kairyte. Kalbina Monika Gimbutaitė | Didžioji salė

Režisierė, scenaristė, edukatorė, kino ir tarpdisciplininio meno kūrėja Elena Kairytė specialiai šiai parodai sukūrė instaliaciją, kviečiančią išbūti ir reflektuoti sudėtingą savižudybės temą. Į pokalbį apie meno vaidmenį gvildenant jautrias ir dažnai nepatogias temas, padedant išgyventi savo ar kito kraštutines būsenas su E. Kairyte leisis kino kritikė Monika Gimbutaitė.

Susitikimas bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

13:40–14:10 Pranešimas. Menas – sveiko proto garantija? | Renginių salė
Aldona Dapkutė

Viena svarbiausių modernaus meno figūrų Louise Bourgeois teigė, kad menas yra sveiko proto garantija. Ar šiam teiginiui pritaria menotyrininkė, meno terapeutė, viena parodos „Iš vidaus“ kuratorių Aldona Dapkutė? Ji papasakos apie tai, kaip susitikimas su menu veikia mūsų psichologinę būseną, kokius įrankius verta turėti kišenėje ateinant į šį susitikimą ir ką iš jo galime išsinešti tam, kad lengviau naviguotume tiek savo vidiniame pasaulyje, tiek supančioje realybėje.

Pranešimas bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

14:30–15:30 Ekskursija su kuratore Brigita Kaleckaite | Didžioji salė | VIETŲ NEBĖRA

Parodoje „Iš vidaus“ pasitelkę menotyrą ir psichologiją skatiname apmąstyti daugialypį meno kūrinio poveikį. Į ilgą, įdomią ir apdovanojančią meno bei savo vidinių išgyvenimų refleksijos kelionę leistis daug smagiau su patyrusia vedle – parodos kuratore. Brigita Kaleckaitė padės dėmesingai bei kryptingai susitikti su menu, pažinti parodos kūrinius bei svarbiausias idėjas. Galbūt tai priartins ir prie savęs pažinimo?

Vietų skaičius ekskursijoje ribotas, tad kviečiame registruotis iš anksto. Jei ekskursijoje dalyvausi ne vienas, atskirai registruoki visus atvyksiančius.

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

14:20–15:00 Pranešimas. Laimingiausias pasaulyje jaunimas – ar tikrai? | Renginių salė
Milda Pivoriūtė

Naujiena, kad Lietuvos jaunimas – laimingiausias pasaulyje, sukėlė ne tik džiaugsmo ir pasididžiavimo savo visuomene bangas, bet ir kritiškų pamąstymų. Ar šio laimės tyrimo rezultatus išties patiriame realybėje ir kodėl gyvenimas nenoriai paklūsta sociologų apibendrinimams? Apie laimę, laimingumą ir jų į(si)vertinimus papasakos sociologė, Vilniaus universiteto dėstytoja dr. Milda Pivoriūtė.

Pranešimas bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

15:10–15:40 Pokalbis. Tūkstančiai friends’ų, o taip vieniša | Renginių salė

Dalyvauja: Aurelija Auškalnytė, Mykolas Kriščiūnas
Moderuoja Urtė Karalaitė

Daugybė iš mūsų patiriame paradoksalų būvį – vieni kitus galime pasiekti ištisą parą, bet tai nepadeda išvengti vienatvės čiuptuvų, kurie vis plačiau raizgo skirtingų kartų ir socialinių grupių žmones. Kaip su vienišumu elgtis – kentėti, prisijaukinti ar bandyti atsikratyti? Kodėl plinta vienišumo epidemija? Į pokalbį apie tai leisis psichologė, psichikos sveikatos raštingumo mokymų vedėja, organizacijos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ projektų vadovė Aurelija Auškalnytė ir „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas, psichologas, egzistencinės psichoterapijos praktikas Mykolas Kriščiūnas. Pokalbį moderuos LRT RADIJO žurnalistė, tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ autorė Urtė Karalaitė.

Pokalbis bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

15:50–16:30 Pokalbis. Kur ritasi pasaulis ir kaip naviguoti nerimą dėl ateities? | Renginių salė

Dalyvauja: Rasa Bieliauskaitė, Dainius Jakučionis
Moderuoja Gediminas Tumėnas

Nuo geopolitinės situacijos, klimato kaitos iki kasdienio spaudimo varyti geriau, veikti aktyviau, uždirbti daugiau: nerimas yra kasdienis didelės visuomenės dalies palydovas. Ką daryti, jeigu mintys apie ateitį baugina ir temdo dabartį? Kaip ramiau priimti ateinantį rytojų? Nerimo sluoksnius ir posluoksnius lukštenti imsis psichoterapeutai Rasa Bieliauskaitė ir Dainius Jakučionis, o jų pokalbį moderuos psichologas, individualiosios psichologijos konsultantas, egzistencinės psichoterapijos praktikas, tinklalaidės „Dialogas“ bendraautorius Gediminas Tumėnas.

Pokalbis bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

16:40–17:10 Pokalbis. Persona be stabdžių: kaip neišprotėti socialinėje medijoje? | Renginių salė

Dalyvauja: Benas Lastauskas, Rokas Eltermanas
Moderuoja Milda Pivoriūtė.

Ašaros į kamerą ar LinkedIn’o įrašai, kuriuose kiekviena gyvenimo situacija apdėliojama emodžiais ir paverčiama verslo pamoka – juokina, siutina, kartais pykdo, bet sėkmingai renka peržiūras ir reakcijas. Kaip netapti savęs parodija ir kaip nusibrėžti ribas parodijuojant kitus? Ar įmanoma laviruoti tarp nuoširdaus atvirumo ir beatodairiško jo eksploatavimo? Kaip atrodo vaizdas socialiniuose tinkluose ir kaip užtraukti stabdžius, jeigu tas vaizdas – prastas? Apie tai pasikalbės rašytojas, socialinių tinklų turinio kūrėjas Benas Lastauskas ir Rokas Eltermanas, visa širdimi nekenčiantis LinkedIn’o. Pokalbį moderuos sociologė, Vilniaus universiteto dėstytoja dr. Milda Pivoriūtė.

Pokalbis bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

17:20–17:50 Susitikimas su menininku Andriumi Erminu. Kalbina Monika Krikštopaitytė | Didžioji salė

Andrius Erminas – konceptualus menininkas, kurio kūriniuose dominuoja netikėtos turinio ir formos jungtys. Kasdienius buities elementus jis transformuoja į siurrealistiškas būties metaforas. Apie kasdienybės daleles, per meną patiriančias neįprastą būvį, šiuolaikybės kritiką, pseudovertybes ir absurdiškas situacijas su A. Erminu kalbėsis menotyrininkė Monika Krikštopaitytė.

Susitikimas bus verčiamas į gestų kalbą (lietuvių k.)

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

19:30–19:45 Nancie Naive performansas | Didžioji salė

Nancie Naive (Emilė Skolevičiūtė) – kylanti populiariosios kultūros, šiuolaikinio meno ir kino superžvaigždė, socialinių tinklų persona, įkūnytas kūrybinis superego, pati sau kūrinys, produktas, prekė ir reklama. Kaip sako jos vardas, ji – saldi, mergaitiška naivuolė, tikinti, kad grožis (stereotipinis ir neretai dirbtinis!) išgelbės pasaulį. Savo performanse Nancie čia pat ir savotiškai flirtuoja, ir kritikuoja tiek meno, tiek popkultūros lauką, tiek pačią save. Ar pavyks atsispirti holivudiškiems Nancie apžavams ir permatyti jos glamūrinę kaukę? Išsiaiškinsime parodoje, kur įvyks šis neeilinis susitikimas.

Renginio vizualas | Programa | MO muziejus

20:00 Koncertas: Garbanotas | Holas

MOratoną uždarys maloniai psichodelinis garbanos štrichas – klausytojų numylėtiniai „Garbanotas“.  Per kiek daugiau nei dešimtmetį grupė Lietuvoje tapo svarbia ir įtakinga lietuviškos muzikos scenos dalimi. Jų kūryba apibūdinama kaip daugiasluoksnis roko, bliuzo ir psichodelinio roko mišinys ir yra pažįstama bene kiekvienam, besidominčiam lietuviška alternatyvos scena.

Paslaptingų jausmų tyrinėjimai, kartais – ilgesingos, o kartais – emocinga ir gyvasties kupina energija kunkuliuojančios melodijos, savo vietos po dangumi paieškos bei muzikinės įvairiausių savijautų istorijos – turtai, kuriuos „Garbanotas“ su savimi atsineša į MO. Linguosim, šoksim, gal net nubrauksim ašarą, bet tikrai išgyvensim gražią bendrystę muzikoje!

Informacija apie bilietus

Visiems MOratono renginiams galioja tos dienos MO muziejaus bilietas, o į ekskursijas būtina išankstinė registracija.

Svarbi informacija dėl koncerto

Koncerte dalyvauti galima su MO muziejaus bilietu. Atskiro bilieto koncertui nėra, papildomai mokėti nereikia.
Jei lankytojų bus daugiau nei gali sutilpti MO hole, bilietų pardavimas gali būti stabdomas.

Paieška